Vinkkejä kantoliinan valintaan ja kantamiseen

Pienen lapsen kantaminen ja lähellä pitäminen ovat luonnollinen osa lapsen hoitoa. Kantaessa tärkeää on muistaa niin kannettavan kuin kantajankin ergonomia. Ergonominen kantoväline kunnioittaa lapsen luonnollista asentoa ja on riittävän tukeva ja miellyttävä käyttää myös kantajalle. Kudottu kantoliina on ergonominen kantoväline ja monien mielestä paras apuväline vauvan kantamiseen. Kantoliinan käytön voi aloittaa jo vastasyntyneellä ja kudottu liina sopii lapselle koko kantoiän ajalle. Kantoliinoja on eripituisia, eri materiaaleista valmistettuja ja erilaisilla sidoksilla kudottuja. Kantoliinalla lasta voi kantaa hänen kehitystasolleen sopivalla sidonnalla niin edessä, lonkalla kuin kantajan selkäpuolellakin.

Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa kantamisesta ja sen eduista sekä kudotuista kantoliinoista, niiden valinnasta ja käytöstä. Artikkelissa haastatellaan kahta kokenutta kantoliinailijaa ja saat vinkkejä ergonomisessa kantamisessa alkuun pääsemiseksi. Tervetuloa kantamisen maailmaan!

Kantamisella on monia etuja

Kantovälineet helpottavat lapsen sylissä pitämistä
Kantovälineet helpottavat lapsen sylissä pitämistä, ja vanhemman kädet vapautuvat vaikkapa isompien sisaruksien kanssa puuhailuun. Kuvassa vastasyntyneellekin sopiva Vanamo Solki Graniitti. Kuva: Birgitte Poulsen
Kosketus ja läheisyyden tarve ovat syömisen ja nukkumisen ohella ihmisen perustarpeita. Sylin kautta lapsi pääsee kokemaan rakkauden ja turvallisuuden tunteita. Kannettuna oleminen on lapsille jo kohdusta tuttu olomuoto. Sylissä kantajan sydämen sykettä kuunnellen ja kantajan liikkeitä myötäillen pieni lapsi pääsee tutustumaan ympäröivään maailmaan turvallisesti. Kannettavana oleminen aktivoi vauvan kuulo-, näkö- ja tuntoaistia, vähentää stressiä ja rauhoittaa lasta. Ergonominen kantoasento tarjoaa lapselle erilaisia tasapaino- ja liiketuntemuksia ja edistää siten etenkin vauvaikäisen hermoston ja lihaksiston kehitystä. Kantaminen myös tukee varhaista vuorovaikutusta, kun lapsi voi kannettaessa tutustua kantajan kasvoihin ja ääneen. Toisaalta myös kantajan on helpompi havaita lapsen varhaiset viestit ja reagoida niihin ennen itkua.

Kantovälineet helpottavat lapsen sylissä pitämistä ja vapauttavat tarvittaessa kantajan kädet arjen askareisiin. Pienen lapsen kanssa luonnossa liikkuminen, kauppa-asioilla käyminen tai matkustaminen voi niin ikään sujua kätevämmin kantovälineen kanssa, ja lapsi pääsee kasvot kantajaan päin kannettaessa halutessaan itse suojautumaan ympäristön liialta viriketulvalta. Lapsi kantovälineessä aikuinen voi puuhailla samoja asioita, mitä hän tekisi lapsi sylissäkin.