Onbuhimon suunnittelu

Meille on tullut toivomuksia asiakkailta Onbuhimo-tyyppisestä kantovälineestä ja päätimme ottaa haasteen vastaan :) Onbuhimo on neliöliinan tyyppinen kantoväline, jota on perinteisesti käytetty Japanissa. Onbussa on pitkät olkahihnat, jotka kiinnitetään neliömallisen paneelin alaosassa oleviin renkaisiin tai lenkkeihin. Varsinaista vyötäröhihnaa ei ole ollenkaan. Onbu on hyvin kevyt ja pieneen tilaan mahtuva kantoväline. Olkahihnat voivat olla lyhyemmät kuin neliöliinassa ja myös vyötäröhihnan puuttuminen keventää liinaa.

Pitkällisen pohdinnan ja googlailun sekä parin ompelukokeilun jälkeen päädyimme seuraavanlaiseen versioon. Koko Onbu tehdään kantoliinakankaasta. Paneelin ja hupun malli tulee tutusta Wompat-kantorepusta ja kokoja tulee olemaan neljä kuten repuissakin. Paneelia on pidennetty alhaalta jotta sen voi kääntää lapsen pepun alle pussiksi. Paneelin alareunaan kiinnitimme yhden pienen renkaan kummallekin puolelle ja näihin on tarkoitus sujauttaa olkahihnat, jotka ovat vain 1,5m pituiset. Olkahihnoihin valitsimme kaksi mallia, jotka toimivat hienosti kantoliinakankaisena: wrap taista tuttu laskostettu liinaolkain sekä ring tain kevyesti pehmustettu kaksinkertainen liinaolkain. Kuvissa on wrap tain olkaintyyppi.

Seuraavaksi testaamme Onbua eri ikäisillä kannettavilla ja selvitämme sopivan paneelin korkeuden kullekin koolle. Etsimme testaajiksi alle 2kk ikäistä, 4-6kk ikäistä, 1-vuotiasta, 2-vuotiasta sekä 4-vuotiasta lasta. Testaajilla tulisi olla hieman kokemusta ja näkemystä neliöliinatyyppisistä kantovälineistä. Ota yhteyttä jos tunnet olevasi sopiva testaaja!

Kun lasta kannetaan edessä, puetaan olkaimet selässä ristiin. Leveiden liinamaisten olkahihnojen kangas levitetään hartioiden ja selän yli.

Olkaimet pujotetaan renkaiden läpi ja solmitaan selän taakse.